BOYSI

25 Nov, 2009

Hitlerov „mercedes“ na moskovskim ulicama

Generalna — Autor bojanmilidrag @ 18:02

Na molbu neimenovanog ruskog milijardera, Mihael Frolih, nemački trgovac i ekspert za antikvitetne automobile, ušao je u trag Hitlerovom „mercedesu 770 K“ koji će, po svemu sudeći, završiti na ulicama Moskve.

Jedan za sada neimenovani ruski milijarder kupio je limuzinu koja je nekada pripadala Adolfu Hitleru, objavili su nemački mediji.

Objekat kupoprodajne transakcije bio je tamnoplavi kabriolet "mercedes 770 K", koji je Hitler lično poručio od "Mercedes Benca" 1935. godine, preneo je ruski poslovni dnevnik "BFM" u svom elektronskom izdanju.

Hitlerov "mercedes 770 K" snimljen u garaži pored Bilefelda
Automobil-u-garazi-pored-Bi.jpg

Prema pisanju nemačkog tabloida "Bild", kupac Hitlerovog automobila ima želju da se njime vozi moskovskim ulicama.

Tajanstveni kupac pet tona teškog blindiranog vozila (samo stakla su mu debela 4 cm) je od istog kolekcionara kupio još pet sličnih automobila koji su pripadali rukovodstvu Trećeg Rajha. Između ostalog, i identični "mercedes" u kojem se vozio Joakim fon Ribentrop, nacistički ministar inostranih poslova koji je obešen u Nirnbergu zbog ratnih zločina.

Dizeldorfski prodavac i ekspert za klasične automobile Mihael Frolih, koji je posredovao u transakciji, kaže da su automobili prodati Rusu za više miliona evra, zagonetno priznajući da je u pitanju dvocifrena suma - od deset do 99 miliona.

Stručnjaci procenjuju da je samo Hitlerov automobil plaćen od četiri do deset miliona evra.

Mihael Frolih (59), ekspert za oldtajmere i posrednik u ovoj prodaji uz antikvitetni Firerov "mercedes"
Frolih-uz-Hitlerov-merced.jpg

Frolih je objasnio da ga je prvo kontaktirao predstavnik ruskog milijardera sa molbom da se raspita šta se dogodilo sa navedenim vozilom. Nakon višenedeljnog istraživanja, otkrio je da je posle Drugog svetskog rata plavi "mercedes" pronađen na jednoj železničkoj stanici u Austriji i prodat za 2.000 maraka.

Automobil se zatim obreo u Las Vegasu, u privatnom muzeju klasičnih automobila "Imperijal palas", a onda ga je kupio bavarski pivski magnat.

Kada je 2008. preminuo i vlasnik minhenske kompanije za proizvodnju piva "Šerghuber", njegova udovica je prodala "mercedes".

"U sredu su mi dojavili i kome - kolekcionaru iz Bilefelda, u čijoj garaži još uvek stoji, i to uz još pet pomenutih sličnih retkih modela dok se prodaja ne finalizuje", otkrio je Frolih.

Jedna od fotografija sa parade koja dokazuje autentičnost vozila
Jedna od fotografija sa parade.jpg

Međutim, predstavnici kompanije "Dajmler" su izrazili sumnju da je automobil o kome se radi stvarno pripadao Hitleru.

"Morali bismo prvo da pregledamo automobil, jer je od 1938. do 1943. godine proizvedeno 88 modela 'mercedes 770 K'", rekao je predstavnik "Dajmlera".

No, iskusni Frolih tvrdi da je proverio autentičnost, te da se originalni papiri ovog vozila, kao i servisna knjižica, slažu sa brojevima registarskih tablica (IA 148 461) na starim fotografijama koje prikazuju Firera u vozilu tokom parade.

Kako bi prodaja bila legalna, prodavci automobila su prethodno morali da uklone sve nacističke simbole.

Za sada ostaje tajna ko bi mogao da bude najnoviji vlasnik Hitlerovog automobila, a Frolih je za "Zidojče cajtng" izjavio da je samo radio svoj posao i da je do sada prodao automobile Čarlija Čaplina, Grete Garbo i Džona Lenona.

"To je savršeno nepristrastan posao, a to što sam sada posredovao u prodaji Hitlerovog automobila je jednostavno koincidencija", rekao je ovaj trgovac oldtajmerima sa tridesetogodišnjim iskustvom.

Još je primetio da "takvi automobili nikada ne pojeftinjuju".

U svakom slučaju, Hitlerov "mercedes" će uspeti u onome što Firer i njegove trupe nisu - da stigne do srca Moskve!


Komentari

  1. Cetvrti komentar!

    Autor Aco — 26 Nov 2009, 20:22

  2. dzesi:),klikaj tamo kad vidis ovo

    Autor sale — 26 Nov 2009, 23:00


Dodaj komentar